Бережіться гострих кишкових інфекцій

untunr67y

На сьогоднішній день в містах та районах області реєструється спорадична захворюваність на гострі кишкові інфекції. Вона, як і в попередні роки, достатньо висока, але суттєво не перевищує захворюваність минулого року.

 

Серед захворілих найбільшу кількість складають хворі на гострі гастроентероколіти, серед яких біля 39,5% припадає на ротавірусну інфекцію. Серед захворілих цієї групи 94% складають діти.

Реєструються і хворі з харчовою токсикоінфекцією, сальмонельозом.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання води або продуктів, які місять мікроби чи їхні накопичені токсини. Для них характерна раптовість, іноді групові захворювання осіб, які вживали ту ж саму їжу.

У цієї групи захворювань інкубаційний період (час з моменту вживання їжі до виникнення перших проявів захворювання), коливається від декількох годин до декілька діб.

Джерелом збудників найчастіше є люди, які займаються приготуванням їжі (хворі або бактеріоносії), інколи тварини і птахи. Вони виділяють збудників з випорожненнями. Іноді джерелом можуть бути особи, які мають гноячкові захворювання шкіри, ангіну, бактеріальні інфекції носоглотки, пневмонії.

Механізм передачі збудника фекально-оральний. Найчастіше він реалізується харчовим шляхом, рідше – водним, певне значення має мушиний фактор.

Харчові продукти забруднюються внаслідок порушення санітарних умов їх приготування і зберігання. Особливо небезпечно вживання забруднених продуктів, які не обробляються термічно перед вживанням (холодець, салати, заливне, сметана, торт, тощо).

Харчові отруєння можуть виникати в різні пори року, але частіше літом і восени.

Клінічна картина зумовлена ураженням шлунково-кишкового тракту. Ознаки хвороби виникають раптово і швидко наростають. Характерно підвищення температури, біль в животі, нудота, багаторазова блювота, згодом – пронос, подалі - зневоднення, навіть судоми.

Профілактичні заходи: неухильне дотримування санітарно-гігієнічних вимог щодо технології приготування їжі, зокрема консервування продуктів. Продукти харчування, які не підлягають термічній обробці, необхідно зберігати у холодильних камерах.

Крім того: 

  • пийте тільки питну бутильовану чи кип’ячену воду;
  • для приготування їжі використовуйте питну бутильовану воду та з централізованих джерел водопостачання;
  • у випадку миття посуду водою з відкритих водойм, обов’язково кип’ятіть її;
  • овочі та фрукти перед вживанням обов’язково мийте, бажано обполіскувати кип’яченою водою. При споживанні малими  дітьми – обдайте окропом; 
  • запобігайте ковтанню води, купаючися у відкритих водоймищах;
  • під час подорожі не рекомендовано брати з собою продукти, які швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • на відпочинку без організованого харчування виключайте приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готуйте продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані термічній обробці. Приготовлені страви можна зберігати без холоду не більше 2-х годин;
  • уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами;
  • при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертайте увагу на терміни придатності та умови їх зберігання;
  • при купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість цієї продукції;
  • при вживанні продуктів харчування в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключайте контакт з ґрунтом, комахами, гризунами, тощо;
  • НЕ купуйте продукти харчування, особливо солону, в’ялену чи копчену рибу, молочні та кондитерські вироби тощо на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • НЕ допускайте споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання;
  • НЕ вживайте харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням ретельно мийте руки з милом. Обов’язково мийте руки після відвідування туалету.

Батьки! Не забудьте ознайомити дітей з правилами  особистої гігієни та прослідкуйте за тим, щоб вони їх дотримувалися.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ! Суворо дотримуйтеся правил особистої гігієни, санітарно-гігієнічних вимог при транспортуванні та зберіганні харчових продуктів. Не купуйте продукти харчування у випадкових продавців та на стихійних ринках.